انجمن علمی علوم سیاسی دانشگاه تربت حیدریه

آخرین نظرات
نویسندگان

تحلیلی بر روزنامه‌های اصلاح‌طلب

چهارشنبه, ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۴، ۰۱:۱۶ ب.ظ
تحلیلی بر روزنامه‌های اصلاح‌طلب؛
روزنامه آرمان‌ امروز در روند جست‌وجو برای یافتن رقیب علی لاریجانی خبر از حضور عزت‌الله ضرغامی در انتخابات مجلس داد .

گروه سیاسی مشرق - رسانه‌های مکتوب همواره نقش عمده‌ای در هدایت افکار عمومی و جریان‌سازی رسانه‌ای به عهده دارند که در این بین جایگاه روزنامه‌ها، جایگاه ویژه‌ای است. به همین منظور گروه سیاسی مشرق به تحلیل و بررسی محتوای روزنامه‌های متعلق به جریان اصلاح‌طلب می‌پردازد.

******

روزنامه‌های زنجیره‌ای اصلاح‌طلب روز چهارشنبه را با تاکید بر قسمتی از سخنان حجت‌الاسلام روحانی در مراسم آغازین نمایشگاه کتاب آغاز کردند.

از سوی دیگر، روزنامه آرمان‌ امروز در روند جست‌وجو برای یافتن رقیب علی لاریجانی خبر از حضور عزت‌الله ضرغامی در انتخابات مجلس داد و از همگرایی طیف‌های مختلف اصولگرایی برای رسیدن کرسی ریاست بهارستان به رییس سابق جام‌جم روایت کرد.

رقیب تراشی زنجیره‌ای‌ها برای لاریجانی/ حمایت اصلاحات از بازرسی‌های گسترده در ایرانروزنامه مردم‌ سالاری

ارگان رسمی حزب مردم‌ سالاری چهارشنبه را با تیترهای «اوباما نیازی به درخواست از کنگره برای لغو تحریم‌ها ندارد» و «نباید مؤلف و ناشر را در کوچه‌های پرپیچ و خم قرار داد» روانه پیشخوان مطبوعات کشور شده است.

· رد صلاحیت مشکل جدید دریاچه ارومیه

روزنامه مردم‌ سالاری در صفحه سیاسی خود به انعکاس مشکل جدید حل موضوع دریاچه ارومیه پرداخت و آن را هراس از رد صلاحیت دانست!!

گروه سیاسی روزنامه مردم‌ سالاری در همین راستا نوشت «نماینده مردم بناب در مجلس از سیاسی کاری در موضوع دریاچه ارومیه انتقاد کرد. به گزارش ایسنا، حجت‌الاسلام محمد باقری گفت: نباید از ابتدا موضوع دریاچه ارومیه را سیاسی می‌کردند چون خیلی از علاقمندان و دلسوزان به احیای دریاچه از ترس رد صلاحیت گزینشی جرات ندارند به این مساله نزدیک شوند. وی افزود: مسئولان مربوطه باید مقصرانی را که با انجام کارهای غیرکارشناسی در سال‌های گذشته موجب تشدید بحران دریاچه ارومیه و تحمیل این بلای زیست‌محیطی و اقتصادی به منطقه شدند شناسایی کنند تا آن‌ها از مردم عذرخواهی کنند و این حق مردم است که مقصران را بشناسند. باقری اظهار کرد: بالاخره دریاچه ارومیه با هزینه چند هزار میلیاردی احیا خواهد شد اما انجام کارهای غیرکارشناسی و غیرعلمی در این موضوع جایز نیست.»

رقیب تراشی زنجیره‌ای‌ها برای لاریجانی/ حمایت اصلاحات از بازرسی‌های گسترده در ایرانروزنامه ابتکار

روزنامه ابتکار چهارشنبه را به تیترهای «آزادی در اردیبهشت» و «مجاز، ممنوع، مستحب» اختصاص داد.

· فرجام برجام در اتریش

فرجام برجام گره مذاکرات را باز می‌کند. روزنامه ابتکار در صفحه سیاسی خود به بررسی مذاکرات هسته‌ای پرداخته است؛ این روزنامه روند مذاکرات را به سفر «پرانتزها» از نیویورک به وین تعبیر نمود.

گروه سیاست خارجی روزنامه ابتکار در همین راستا نوشت «هیئت‌های مذاکره کننده هسته ای ایران و گروه 1+5 کمتر از دوماه برای نگارش متن برجام فرصت دارند. دیروز دور پایانی مذاکرات برای نگارش متن توافق جامع درنیویورک برگزار شد. مذاکرات از سه شنبه آینده در وین ادامه می‌یابد. در همین حال سید عباس عراقچی عضو ارشد تیم مذاکره کننده ایران گفت: هنگامی که نگارش متن توافق به پایان برسد، تاریخی برای اجرای آن تعیین می‌شود. در آن روز همه تحریم‌های اقتصادی و مالی علیه ایران باید لغو شود. مذاکرات هسته ای ایران و گروه 1+5 از چهارشنبه گذشته با دیدار محمد جواد ظریف و جان کری وزیران امور خارجه ایران و آمریکا در اقامتگاه سفیر ایران در سازمان ملل برگزار شد. برای نخستین بار یک مقام ارشد ایالات متحده آمریکا در محل اقامت سفیر و نماینده جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل حضور یافت و بیش از 100 دقیقه با وزیر خارجه ایران دیدار و گفت وگو کرد. ظریف پس از این دیدار گفت که نگرانی خود را نسبت به بحث‌های مطرح شده در داخل آمریکا به ایشان منتقل کردیم و کری بار دیگر تاکید کرد که آمریکا بر تعهدات بین المللی خود فارغ از مشکلات داخلی پایبند خواهد بود. دیپلمات‌ها همچنانکه خودشان می گویند کلمات، عبارات و جملاتی را که درباره آن‌ها به متن واحدی دست نمی‌یابند، داخل پرانتز یا کروشه قرار می‌دهند تا بیشتر درخصوص آن‌ها بحث کنند. ظریف در پیامی توییتری گفته است که نگارش پیش نویس توافق به پیــــش می‌رود. کار سختی است و پرانتزهای زیادی باقی مانده است.»

رقیب تراشی زنجیره‌ای‌ها برای لاریجانی/ حمایت اصلاحات از بازرسی‌های گسترده در ایرانروزنامه اعتماد

روزنامه اصلاح‌طلب اعتماد نیم‌تای بالای صفحه اول خود را به تیترهای «دستور ایجاد امنیت سیاسی» و «چاپ اول مجاز، دوم ممنوع، سوم مستحب!» اختصاص داده است.

· مرتضوی هنوز دفاعی از پرونده کهریزک نکرده است

قاضی در دادگاه؛ این روزها جایگاه سعید مرتضوی نسبت به سالیان گذشته تغییر کرده است و او باید برای دفاع از خود در برابر اتهامات به دادگاه برود.

روزنامه اعتماد در صفحه سیاسی خود به انعکاس جزییات روند بررسی پرونده سعید مرتضوی پرداخته است و در همین راستا به نقل از وکیل مدافع یکی از شاکیان نوشت «حسن کمالی در پاسخ به این سؤال که آیا در دو جلسه گذشته از محاکمه مرتضوی، به موضوع کهریزک و شکایت روح‌الامینی ورود شده است یا خیر، افزود: فقط در حد طرح شکایت از سوی موکلم، ورود شده و هنوز آقای مرتضوی پاسخی نداده است. وکیل مدافع روح‌الامینی ادامه داد: در دو جلسه گذشته عمدتاً به موضوع تأمین اجتماعی پرداخته شده و معلوم نیست در جلسه آتی که قرار است روز چهارشنبه هفته جاری (۱۶اردیبهشت) برگزار شود، به موضوع شکایت موکلم و بخشی از رأی شعبه ۷۶ که از سوی دیوان عالی کشور نقض شده، ورود می‌شود یا خیر؟ کمالی اضافه کرد: دادگاه در ارتباط با موضوع تأمین اجتماعی، یک سری استعلاماتی را انجام داده و منتظر پاسخ آن استعلام‌ها هستند بنابراین بعید می‌دانم در جلسه بعدی فرصت شود تا آقای مرتضوی درباره شکایت روح‌الامینی دفاع کند. وکیل مدافع روح‌الامینی در پاسخ به این سؤال که آیا شکایت موکلش از حیدری‌فر (یکی از قضات متهم در پرونده حادثه بازداشتگاه کهریزک) نیز به دادگاه ارسال شده است یا خیر؟ گفت: موکلم از حیدری‌فر نیز شکایت کرده اما آن شکایت هنوز به دادگاه ارسال نشده است. کمالی درباره آن بخش از رأی شعبه ۷۶ دادگاه کیفری استان که از سوی شعبه دیوان عالی کشور نقض شده است، نیز گفت: از نظر ما رأی دیوان قابل توجیه نیست و طبق قانون نیز دادگاه الزامی برای تبعیت از رأی دیوان ندارد. وی در پاسخ به این سؤال که آیا دیوان فقط به میزان جریمه نقدی صادر شده ایراد گرفته است یا خیر، افزود: فقط بحث جریمه نقدی نیست بلکه دیوان به اساس «گزارش خلاف واقع» که یکی از اتهامات آقای مرتضوی بود، ایراد گرفته است.

دادگاه رسیدگی به اتهامات سعید مرتضوی در پرونده تأمین اجتماعی و کهریزک، تاکنون دو جلسه به صورت غیر علنی در شعبه ۷۹ دادگاه کیفری استان به ریاست قاضی محمدی کشکولی برگزار شده است و جلسه سوم نیز ۱۶ اردیبهشت ماه برگزار خواهد شد.»

رقیب تراشی زنجیره‌ای‌ها برای لاریجانی/ حمایت اصلاحات از بازرسی‌های گسترده در ایرانروزنامه شرق

روزنامه اصلاح‌طلب شرق صفحه اول خود را به تیترهای «بازرسی چیز عجیبی نیست» و «کارلی رقیب هیلاری» اختصاص داد.

· زیبا کلام: روی پیشانی من نوشته احمق؟

مرد مناظره‌ها هماورد می‌طلبد؛ برای صادق زیباکلام موضوع مناظره مهم نیست او فقط می‌خواهد تریبونی برای سخنانش داشته باشد حالا خواه موضوع بررسی آثار شهید آوینی باشد یا مسائل داخلی یا مذاکرات هسته‌ای و حتی حمایت از اقدامات رضا پهلوی.

این‌بار صادق زیباکلام با حسین الله‌کرم پیرامون مسائل موضوعات مختلف از جمله پرونده هسته‌ای، سیاست‌های دولت، دغدغه‌های فرهنگی به مناظره پرداخته است. در بخشی از این مناظره زیباکلام درخصوص تجمعات گروه‌های تندرو با دغدغه‌های فرهنگی خطاب به الله‌کرم گفت: چرا جلو شورای انقلاب فرهنگی تجمع نمی‌کنید؟ و الله‌کرم هم پاسخ داد که از تجمع در برابر وزارت کشور دفاع می‌کند. «زیباکلام» با اشاره به اینکه من بودجه ۳۵ نهاد فرهنگی کشور را درآورده‌ام که می‌خواهم مبنی‌بر آن نامه‌ای به آقای مطهری بنویسم، گفت: «اولی صداوسیماست که هزار میلیارد و دومی بسیج که هزار میلیارد تومان و تا آخر که برخی دو، سه میلیارد تومان است». 

او افزود: «بیش از ۲۰۰ میلیارد تومان برای خانم‌هایی است که در قم درس دینی می‌خوانند اما بودجه سالانه کل محیط زیست ۱۷۴ میلیارد تومان است. یعنی با همین رقم باید حقوق کارمندان را بدهد، جلو ریزگردهای عراق و عربستان را بگیرد. در برابرش من نمی‌دانم ما چندهزار هلیکوپتر نظامی داریم اما می‌دانم که محیط زیست گیلان یک فروند هلیکوپتر آب‌پاش ندارد که در برابر آتش‌سوزی جنگل کاری بکند. همه این‌ها را می‌توان تحمل کرد اما یک‌بار ندیدم انصار حزب‌الله برود جلو شورای‌عالی انقلاب فرهنگی یا سازمان تبلیغات اسلامی یا حوزه علمیه قم و بگویند چرا وضعیت عفاف و حجاب این است. اما علی‌الدوام جلو وزارت کشور است. اگر یک‌بار جاهای دیگر هم می‌رفتند، می‌توانستم بگویم این عِرق دینی است. اما یک‌بار در دوره احمدی‌نژاد تجمع نکردید». زیباکلام افزود: «روی پیشانی من نوشته احمق که از من انتظار دارید قبول کنم دردشان دین است؟ نه، دردشان سیاسی است اما آنقدر مرام ندارند که به صراحت بگویند.»

«حسین الله‌کرم» به زیباکلام پاسخ داد: «متأسفم که همچنان روند تحقیر وجود دارد و همچون دولت که منتقدان را متهم می‌کند، آقای زیباکلام هم ما را بی‌مرام خطاب می‌کنند. سؤال این‌جاست که نسبت شش هزار میلیارد به ۸۳۰ هزار میلیارد چقدر است؟ یک درصد هم نیست. لازم نیست شما افراد را به بی‌مرام‌بودن متهم کنید. ما کور هستیم؟ هزار میلیارد تومان برای صداوسیما فقط برای حجاب است؟ بسیج در دفاع موزاییکی در داخل کشور گردان‌های امام حسین (ع) و امام علی (ع) را تشکیل دادند که کارشان دفاع از کوی و برزن است و مأموریت دیگری دارند. بسیج به‌هیچ‌وجه در حجاب دخالت نمی‌کند. ایشان فکر می‌کند ما احمقیم؟ اگر شما هم غیرت دینی دارید، شما هم بروید و آنجایی که ما نمی‌رویم، شما بروید تجمع کنید. ما معتقدیم که این کار به وزارت کشور واگذار شده است. ما از تجمع در برابر وزارت کشور دفاع می‌کنیم. البته نخبه‌ها عملشان همین است که مردم را نادان فرض می‌کنند. سازمان تبلیغات اسلامی و شورای‌عالی انقلاب فرهنگی هیچ مسئولیتی در عفاف و حجاب ندارند.»

رقیب تراشی زنجیره‌ای‌ها برای لاریجانی/ حمایت اصلاحات از بازرسی‌های گسترده در ایرانروزنامه آرمان ‌امروز

روزنامه آرمان ‌امروز صفحه اول خود را به تیترهای «یک نفر تندرو هم در مجلس نداریم!» و «تعظیم تهدیدنویسان مقابل مطهری» اختصاص داد.

· ضرغامی در راه بهارستان

اظهارات اخیر عزت‌الله ضرغامی مبنی بر اینکه «اکثر افراد و گروه‌های اصلاح‌طلب به عنوان نیروهای درون نظام در خدمت انقلاب و رهبری هستند» برخلاف انتظار از سوی جریان اصلاحات با دید تردید نگریسته شد. روزنامه آرمان‌ امروز این سخنان را تعبیر به «تغییر موضع یا بازگشت به خویشتن؟!» نمود و از این سخنان برداشت حضور ضرغامی در فضای انتخابات مجلس را داشت.

در همین راستا گروه سیاسی روزنامه آرمان‌ امروز نوشت «در شرایطی که همه جناح‌ها به دنبال گزینه‌ای شناخته‌شده برای انتخابات هستند، عزت‌ا... ضرغامی گزینه مناسبی می‌تواند قلمداد شود البته برای جناح اصولگرا. از آنجایی که اصولگرایان در لیست خود نیاز به یک چهره معتدل دارند، برخی از اصولگرایان تصور می‌کنند رئیس سابق صداوسیما که امروز سخنانی با مشی اعتدالی به زبان می‌آورد می‌تواند کلیدی باشد برای بازکردن قفل انتخابات مجلس دهم باشد. ناگفته نماند علی لاریجانی نیز بعد از ریاست صداوسیما بود که به مجلس رفت و ریاست آن را به عهده گرفت، حال ضرغامی به‌زعم خود موضعی را در پیش گرفته که تصور می‌کند با فضا و خواست امروز مردم در یک‌راستا قرار دارد و از آنجایی که حمایت اصولگرایان سنتی و اصولگرایان موسوم به پایداری و البته طیف حامی احمدی‌نژاد را تا حدودی پشت سر خود احساس می‌کند، می‌تواند جا پای رئیس فعلی مجلس بگذارد؟! لذا این تلقی را دارد که چنانچه در انتخابات اسفند امسال کاندیدا شود، می‌تواند رقیبان را پشت سر بگذارد و حتی به آرزوی اصولگرایان نزدیک به جبهه پایداری جامه عمل بپوشاند و بر مسند ریاست مجلس تکیه زند.»

رقیب تراشی زنجیره‌ای‌ها برای لاریجانی/ حمایت اصلاحات از بازرسی‌های گسترده در ایرانروزنامه ایران

روزنامه دولتی ایران، صفحه اول خود را به تیترهای «حمایت دولت از سخنرانی‌های قانونی» و «مؤلف و ناشر را در کوچه‌های پرپیچ و خم قرار ندهیم» اختصاص داد.

· پایان تنش‌آفرینی در سخنرانی‌های سیاسی

گروه سیاسی روزنامه ایران به انتقاد از اختلال در مراسم جریانات همسو خود در ماه‌های اخیر پرداخته است و از ظهور خودسرها در فضای کشور ابراز نگرانی می‌کند و همچنین به تطبیق برگزاری مراسم‌های منتقدین دولت در سراسر کشور می‌پردازد.

در همین راستا گروه سیاسی روزنامه ایران با برشمردن لغو برخی از برنامه‌ها نوشت «بروز این اتفاقات و ایجاد حاشیه برای برخی مراسم هر چند در سال‌های اخیر دامن مجموعه‌ها و شخصیت‌های سیاسی بیشتری را گرفته است اما به نظر می‌رسد برخی مجموعه‌های سیاسی دیگر کماکان مصون از این قبیل مواجهات هستند. در حقیقت شاهد وضعیت «یک بام و دو هوا» در این خصوص هستیم. در همان شرایطی که برخی نیروهای خودسر در تدارک ممانعت از برگزاری یک برنامه سیاسی هستند یا در اندیشه برهم زدن مراسم دیگری، نمایندگان یک جریان سیاسی که اتفاقاً اقبال مردمی را نیز به همراه ندارند به دور از این گونه دغدغه‌ها و نگرانی‌ها و در کمال امنیت و آرامش برنامه‌های خود را برگزار می‌کنند. چنانچه رئیس جمهوری سابق در هفته‌های گذشته بدون هیچ گونه مزاحمت و ایجاد تنشی در مشهد و بابل سخنرانی کرده و حلقه اطرافیان وی نیز در مراکز استان‌های مختلف گعده‌ها و گردهمایی‌های خود را برپا می‌کنند. برگزاری همایش‌های مختلف برای نقد دولت و بخصوص دیپلماسی هسته‌ای آن نیز موارد دیگری است که نشان می‌دهد منتقدان، بدون هیچ گونه ممانعتی برنامه‌های خود را برگزار می‌کنند. 13 اردیبهشت سال گذشته «همایش دلواپسیم» در محل سفارت سابق امریکا و با حضور چهره‌هایی همچون اسماعیل کوثری، مهدی کوچک‌زاده، زهره طبیب‌زاده، الیاس نادران، سید محمود نبویان، سقای بی‌ریا و... برگزار شد. 3 خرداد 93 هم همایش «ما دلواپسیم» با سخنرانی سعید زیباکلام از منتقدان جدی دولت و مذاکرات هسته‌ای در بوشهر برگزار شد. در همین تاریخ همایش «دلاوران دلواپس» در اصفهان و همایش «ما نگرانیم» در قم نیز با حضور چهره‌های منتقد دولت انجام شد. 3 اسفند سال گذشته هم همایش «بصیرت سیاسی در پرتو اصولگرایی» با سخنرانی غلامعلی حدادعادل در بوشهر برگزار شد. سیدرضا تقوی عضو جامعه روحانیت مبارز هم بیشتر از یک سال است که در راستای نزدیک کردن اصولگرایان به یکدیگر و تحقق وحدت بین آن‌ها به استان‌های مختلف سفر و سخنرانی می‌کند.»

مطالب مرتبط
  • sajad amgazi

نظرات  (۱)

عالی بود

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی